Kun uusi plussa väsytti joutui V kokonaan purkkiruoalle. Siihen asti kun pyrkimyksenä oli ollut tarjota mahdollisimman paljon ruokaa omista kattiloista ja toissijaisena vasta purkeista. Kun purkkidieettiä oli mennyt pari-kolme viikkoa, Ihastus totesi natiaisen kakkavaippojen haisevan nykyään suorastaan järkyttävälle. Siihen asti olin syyttänyt hormoneja ja välttelin vaipan vaihtamista niin paljoin kuin kehtasin. Joulun jälkeen padat ja kattilat ovat alkaneet jälleen porista.
Petos lautasella-kirja teki minuun suuren vaikutuksen luettuani sen pari vuotta sitten. Syön edelleen roskaruokaa, eineksiä ja ties mitä, enkä suuremmin seuraile E-koodeja pakettien kyljestä. Silti minulla on aavistus mitä kaikkea ruokana myydään.
Mats- Eric Nilssonin uusin kirja 'Aitoa ruokaa-väärentämättömän ruoan opas' tarttui kirjakaupassa käteeni ja se oli pakko ostaa. Kirja on mukautettu suomalaisiin oloihin ja mukana on paljon tuttuja tuotteita. Huvittelen lukemalla Ihastukselle kaikki likaisimmat kohdat ja olen alkanut haaveilemaan leipäkoneen lisäksi myös jäätelökoneesta.
Lastenruoista kirjassa sanotaan mm. seuraavaa: "Nestlen paratiisisoseessa näyttää olevan päärynätäysmehua, persikkasosetta, päärynäsosetta, vettä, ananassosetta, tapiokatärkkelystä ja C-vitamiinia. Jos näitä hedelmiä ei ole tarvinnut käsitellä kovakouraisin teollisin menetelmin, ei kai siihen olisi tarvinnut lisätä vitamiinia.
Sama yritys, joka siis kuuluu markkinajohtajiin, valmistaa muuten makkarastroganoffia riisin kera, jossa on mm. kamarajauhetta, ravintokuituaine inuliinia ja riisitärkkelystä. Ei liene ihme, jos lapsonen heittäytyy hankalaksi.
Lämpimien ruokien lisäainemäärät ovat kuitenkin hyvin vähäistä eikä niissä ole lainkaan E-koodeja, mutta sitä vastoin halpaa tärkkelystä eikä kasviöljyn nimeä ole ilmoitettu. Ylipäätään vanhemmat saavat niukasti tietoa yksittäisistä ainesosista. Selosteessa voi lukea 'sianlihaa 9 prosenttia', mutta mistä eläimen osasta liha on peräisin ja mistä maasta? Ja onko 'savukinkku' tuotteessa Semperin simpukkapastaa ja kinkkua todellakin savukinkkua, vai onko se puristettua kinkkutuotetta, joka on käsitelty savuaromilla?
Pisimmät tuoteselosteet ovat jauhopohjaisissa puurovalmisteissa, kuten Nestlen Piltti-omenapuuro, jossa on kasviöljyä, muunneltua hiilihydraattia, maltodekstriiniä sekä 15 vitamiinia ja kivennäisainetta.
Myös luomuksi luokiteltu lastenruoka voi sisältää runsaasti erilaisia ainesosia, kuten käy ilmi Hippin riisipuurosta, jossa on banaania ja persikkaa. Puuro, jota voi valmistajan mukaan antaa jo nelivuotiaalle, koostuu 23 ainesosasta, joista yhdellä on mielenkiintoinen nimi 'vähäsuolainen herajauhe'."
Parasta kirjassa on että se kertoo vastaavat luomutuotteet kunkin ruoka-aineen kohdalla ja lisäksi antaa todella yksinkertaisia vinkkejä kuinka tehdä itse ja ilman lisäaineita. Lastenruoissa on kirjavinkkinä seuraavat opukset: Päivi Enarvi ja Jaana Koskenniemi, Kotiruokaa vauvalle, Otava, 2010; Gill Rapley & Tracey Murkett, Omin sormin suuhun, WSOY, 2010; Klara Desser, Parempaa ruokaa lapsille, Nemo, 2006.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti