Sivut

keskiviikko 18. tammikuuta 2012

En ole kait koskaan ollut innostunut mistään muotidieeteistä,  eikä esimerkiksi karppaaminen lotkauta minkään vertaa. Kun on ollut tarvetta vähentää kropan rasvaprosenttia ja tiputtaa painoa olen luottanut kalorilaskuriin, riittävään hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinin saantiin sekä säännölliseen ruokailuun. 
Olen ollut aina sekasyöjä. Voisin syödä kanaa päivittäin. Jauhelihaa löytyy joka kerta kauppakassista (paitsi tänä talvena, kun tulin ostaneeksi syksyllä 5kg luomujauhelihaa pakastimeen). Jätän hienot naudanlihapihvit sun muut kylmätiskeihin, sillä en osaa paistaa pihvejä enkä kyljyksiä. Kokeiltu on.

Minulla on joitakin keittokirjoja, jotka olen saanut lähinnä lahjaksi. Se iänikuinen Kotiruoka-kirja löytyy minunkin keittiöstä ja ruoanlaittoni perustuukin suomalaiseen huttuun. Jamie Oliverin keittokirjoja löytyy nyt kolme kappaletta, kun tulin jouluna ostaneeksi '30 minuutin ateriat'-kirjan. Kirja onkin hyvä, mutta osa ruoka-aineista on minulle tuntemattomia eikä keittiöstäni löydy monitoimikonetta. Kirjan jälkiruoat ovat todella helppoja ja nopeita, ja se jos mikä, on mukavaa.

Kasvisruokavalio on vuosien ajan kiinnostanut minua. Lihaa pitäisi syödä muutenkin kohtuudella, mutta lähinnä minua on kiinnostanut millä tavoin kasvisruokailijat pitävät huolen kaikkien hivenaineiden, raudan yms. saannista. Ei sillä, ei laiska sekasyöjäkään saa aina ruoasta kaikkea mitä pitäisi. Myös suuri osa kasvisruokailijoiden ruoka-aineista on minulle tuntemattomia, en mm. ole tietääkseni koskaan maistanut tofua.

Olen jo siinä vaiheessa äitiyttä, että tuskailen mistä keksisi vaihtelua niihin iänikuisiin perusruokiin, jotta jälkikasvusta kasvaisi monipuolisesti ruokaileva ja ennakkoluuloton kansalainen. Ja olisi itsekin välillä mukava syödä jotain uutta. Joka valmistuu nopeasti eikä vaadi jatkuvaa hellan ääressä seisomista, sillä lapsukaiset eivät toki istu aloillaan ja rauhassa äidin kokatessa.

Tämä linssikeitto kuuluu nykyään ns. luottoruokiin. Sitä on tarjoiltu monta kertaa ja tätä syödään aina kaksi lautasellista kerralla. Ihastus pitää tästä, vaikka tämä 'on vaan kasvisruoka'. V pitää myöskin tästä keitosta ja lisäksi keiton koostumus on mukavan paksu, joten taaperon on tätä helppo lusikoida. Ja annoshinta taitaa olla ihan naurettavan pieni, en ole laskenut.

(Anna Bergenström:Joka kokin keittokirjasta)
Punainen linssikeitto:
1 iso sipuli
1-2 rkl öljyä, voita tai margariinia
1-2 tl paprikajauhetta
3 dl punaisia linssejä
1 1/4 l laihaa lihalientä
2 raakaa perunaa kuutioina
n 2 rkl tomaattipyrettä
1tl suolaa 
vähän mustapippuria

Kuullota sipuli, mutta älä ruskista. Ripottele pinnalle paprikajauhe ja sekoita. Lisää muut aineet ja kypsennä keittoa hitaasti noin 30 minuuttia tai kunnes linssit ja perunat ovat soseutuneet. 
Tarjoa sitruunalohkojen (hah!, mutta sitruuna tekee keitolle oikeasti hyvää), juuston ja leivän kanssa.


1 kommentti:

Susannafin kirjoitti...

Linssit muutenkin on oiva proteiinin lähde. Ja niiden avulla pystyy suurustamaan, mä teen usein esim wokkeja/kanakastikkeita niin että kun siellä on nestettä että rehut kypsyy, heitän sekaan myös linssejä ja kun ne kypsyy, ylimääräinen nestekin katoaa.

Tätä ohjetta kokeilin viimeksi kun halusin laajentaa ruokavalikoimaa: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/12272/Smetanassa%20haudutettu%20broileri-riisilaatikko/

korvasin riisin ohrahelmillä ja smetanan turkkilaisella jugurtilla, oli tosi hyvää ja superhelppoa!